4 Nisan 2011 tarihli yazımda sezonun ilk patateslerini sandığa ekmiştim. Türkiye'ye dönerken bir marketten aldığım bir poşet patatesten -ki topu topu 4 tane- birisini kızartıp yedik.Tadı tatlımsı, hoş ve lezzetliydi.
Bir diğerini ikiye bölüp önceki yazımda da fotoğrafladığım gibi ikiye bölerek sandığa gömmüştüm. Bunlar nihayet sürgün verip de kafalarını topraktan çıkartabildiler. Aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi aynı gün ektiğim normal patateslere ikinci katı çıktık, boylu poslu oldular ama bizim Kore'liler sıla hasretinden midir nedir çok geç çıkabildiler topraktan.
Sağdaki iki sandıkta normal yerli patatesler var. Onlar görüldüğü gibi uzadı, coştu gitti.
En soldaki tek sandıkta ise mor/kırmızı/tatlı patates var. Sandığın ortasındaki bitki fasülye. O da büyümeye başladı, artık sürgün atıp tutunacak bir yer arıyor. Sandığın iki yanında, kenarlara yakın yerde görünenler de kafasını topraktan çıkartmış olan mor/tatlı patatesler.
Yazımın başında 4 adet tatlı patates getirdim demiştim. Birini ailecek yedik, birisini de ikiye bölüp sandığa ektik. Hesabımıza göre 2 adet daha var. Dikkatli okuyucuların gözünden kaçmamıştır. Peki nerede bunlar?
Bunları da köyümdeki (Mayıslar) zeytin ve ceviz ağaçlarımın olduğu bahçemde uygun bir yere gömmüştüm.
24 Mayıs 2011 tarihinde, normal yerli patateslerle birlikte gömmüş olduğum Kore'li tatlı mor patatesler beklendiği üzere diğerlerinden çok sonra çıktı. Hatta ben ümidi kesmek üzereydim, bu patateslerin burada yetişmeyeceğini düşünmeye başlamıştım ki geçen gün yapraklandıklarını gördüm.
En başta iki ayrı yerde görülen bitkiler benim Kore'li tatlı mor patateslerim.
Domuzlar tatlı patateslerin ve diğerlerinin kokusunu sonra da tandını alıp talan etmeden ürün alabilecek miyim acaba? (Nedir benim bu yaban hayvanlarından çektiğim? Cevizleri sincaplar, kargalar halleder; patatesleri domuzlar.) Bekleyip göreceğiz, umarım olur. Eğer olur da Kore'liler Mayıslar'a ısınır, havasını suyunu beğenir de bol bol ürerlerse seneye daha fazla ekip çokca yetiştirmeyi deneyeceğim.
Esen kalın..
.
15 yorum:
Domuzlar için burun seviyelerine yakın bir seviyede hafif gerilim yüklü tel çekin..Enerjiyi nereden sağlıyacağınız konusuda sizin uzmanlık dalınız :)
Bu yöntem kulağa hoş geliyor. Denenebilir, şimdilik bu bahçede elektrik problemim var. Elektriği jeneratörden alıyorum, sadece domuz için bunu kullanmak maliyetli olur. (Zaten sadece sesi bile domuzları kaçırmaya yeterli olur)Ya da tam bahçenin ortasında yüksek gerilim hattı var, iki tel sallamaya bakar olay. Domuz da değdiği yerde kalır. Hadi domuzları hallettik de ya kargalar ve sincaplar?
Belki güçlü aküler olabilir.Valla kargalar ve sincaplarada belli bir doz Heavy Metal konseri iyi gelebilir... :)
Permakültür yöntemlerini biliyormusunuz?.Banada bu yeni bulaştı ve Ankara da evimin arkasında bulunan bir arsada kendime kaçak bir bahçe çevirerek yıllık bitkilerle Permakültür yöntemlerini denemeye başlayacağım.Blog açtım ama daha başlayamadım..
"Permakültür yöntemleri" araştırıp, öğrenip, deneyip paylaşacağım konular arasında yerini almıştır. Saygılarımla
Şöyle bir haber yakaladım hafta sonu Hürriyet Pazar'da:
"Permakültür, köy ya da kentlerde uygulanabilecek bir dizi ekolojik prensip ve yöntemlerden oluşan tasarım sistemi.
Devamı için: http://www.hurriyet.com.tr/pazar/18111208.asp?gid=59
http://permacultureturkey.org/
Bill Mollison(Permakültürün kurucusu) ın Permakültüre Giriş kitabını okumanızı şiddetle öneriyorum.
http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2011/05/kaolin-kili.html
tatlı patatesler nasıl gidiyor??
nereden temin edebilirim ?
Denemekte yarar var ama nereden nasıl bulunabilir tohumluk ? Bilgilendirirseniz sevinirim...
tatlı patatesler gerçekten muhteşem oluyor umarım ki yetiştirmeyi başardınız.. cidden merak içersindeyiz lütfen konuda bizi haberdar ediniz.
Merhaba,
Mor patateslere ne oldu?
Bir dizi keşfettim BBC hazırlamış belgesel bir araştırma şimdilik sadece 2 bölüm vardı "How to stay Young" Nasıl genç kalınır.
link'i : http://www.letmewatchthis.pl/tv-2776229-How-To-Stay-Young/season-1-episode-2
Dizinin 2'inci bölümünde Okinawa adasına Japonya'ya gittiler. Adada 100 yaşın üstünde bir sürü insan var. Nedir diye araştırdıklarında Mor Tatlı Patatesi sürekli ve bolca yediklerini keşfettiler. İçinde ki bir madde antioksidan mor yaban mersininden bile çok çok daha yüksek olduğunu keşfettiler. Aman o mor tatlı patatesleri yetiştirin ve satışa çıkarın ben talipliyim. ıstanbulda oturduğum için muhtemelen burada yetişmez diye düşünüyorum. Herkese Sağlıklı, Dinç ve Kaliteli bir Yaşlılığa doğru gidiş dilerim. Güneş Tan
mor patates yetiştiriciliğine başlayacağım nasipse. tohumlarımı bekliyorum.:) bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Yorum Gönder