Kilosu 50 bin euroya yani yaklaşık 122 bin TL'ye ıspanak olur mu, olur? Nasıl,
Sebze ve meyvelerin insan sağlığına olan faydalarını arttırabilmek için bilim insanları özel koşullarda sebzeler yetiştiriyorlar. Dolayısı ile bir kilo ıspanak ya da marul , maydanoz ellibin euroları bulabiliryor.
Bitkiler, hastalıklara karşı doğal olarak bünyelerinde bazı koruyucu maddeler içerir. Bunların başında flavonoid adı verilen bileşikler gelmektedir. Flavonoid en çok da günlük hayatta sıkça tükettiğimiz başta çay olmak üzere baharatlar, çeşitli sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Flavonoidler özellikle değerli antioksidan özellikler barındırırlar. Bu sayede vücut birçok hastalığın sorumlusu olan tehlikeli radikalleri yakalayarak etkisiz hale getirebiliyor.
Flavonoidlerin kalp-damar rahatsızlıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi var. Bugüne kadar Flavonoidlerin potansiyelinin ne kadar büyük olduğu kanıtlanabilmiş değildi. Bonn Üniversitesi ve Jülich araştırma merkezinde bu etkiyi ortaya çıkarmak için son derece pahalı sebzeler yetiştiriliyor.
Maydonoz, ıspanak, nane gibi yüksek miktarda flavonoid içeren bitkilere karbondioksit gazı veriliyor. Bu gaz bitkilerin büyümesi için gerekli. Ancak bilim insanları deneyleri sırasında atmosfere zararlı karbonlar içeren bildiğimiz karbon-12’yi değil, nadir olarak bulunan karbon-13 ağır izotopunu kullanıyorlar. Zaten bu yüzden çok pahalı bir yetiştirme tekniği.
Jülich Araştırma Merkezi’nin biyoloji uzmanı Profesör Ingar Janzik, “Bu ağır izotop doğada da mevcut ancak normal karbondioksit içindeki payı yüzde biri geçmiyor“ diyor. Bu yüzden de 4 bin litre karbon-13 ağır izotopu yaklaşık 100 bin euro ediyor.
FLAVONOİDLER KANSERE KARŞI KORUYOR MU?
Bu pahalı araştırmanının nedenine gelince; Bonn Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri bölümünden Maike Gleichenhagen bu karbondan flavonoid elde ettiklerini açıklıyor. Yani bitkilere karbon-12 izotopu yerine daha nadir bulunan karbon-13 verildiğinde, flavonoidler daha da belirgin hale geliyor. Araştırma için belirginleştirilmiş flavonoidler bitkilerden ayrıştırılıp gıda maddeleriyle karıştırılıyor. Daha sonra teste katılan şanslı denekler bu gıdaları tüketecek. Bonn Üniversitesi’nden Benno Zimmermann, kan tahlilleri sonucunda örneğin flavonoidlerin vücutta nereye yerleştiklerini kolayca belirleyebilmeyi umuyor. Testlere 2012 yılı başında başlanacak. İlk sonuçların 2012 ortasında alınması bekleniyor.
İlk sonuçların alınmasından sonra flavonoidlerin kalp-damar rahatsızlıkları ya da kansere karşı korunmada nasıl bir etkisi olduğu ve bu maddenin insan sağlığının korunması için nasıl kullanılabileceği ortaya çıkacak.
Kaynak:
http://gundem.milliyet.com.tr/bu-ispanagin-kilosu-50-bin-euro/gundem/gundemdetay/18.11.2011/1464450/default.htm
0 yorum:
Yorum Gönder